Een tijdje geleden schreven we al een blogpost over hoe je de WordPress dashboard performance kunt testen. Een traag WordPress dashboard is erg frustrerend en kan een negatieve impact hebben op het creëren van content en het beheren van je website. Bovendien kunnen de onderliggende oorzaken van een traag WordPress dashboard soms ook je conversies beïnvloeden. Als je de WordPress dashboard performance hebt getest, heb je wellicht al een idee van de oorzaak. Mocht je daarover nog in het duister tasten, dan zijn er een aantal dingen die het probleem in de meeste gevallen wel verhelpen.
Problemen met een traag WordPress dashboard oplossen
#1. Installeer WordPress core, thema en plugin updates
Zoals je waarschijnlijk wel weet is het belangrijk om de WordPress core, je thema’s en je plugins up-to-date te houden. Ten eerste vanwege de veiligheid, maar ook omdat je anders performance verbeteringen misloopt. Heb je al een tijdje niet meer geüpdatet, dan is dat een goede eerste stap om problemen met een traag WordPress dashboard te verhelpen.
#2. Update de PHP versie
De minimaal vereiste PHP versie voor WordPress is op dit moment versie 7.4. Als jouw hosting provider een oudere versie hanteert, dan kan dat ook tot een traag WordPress dashboard leiden. Zo kun je controleren op welke PHP versie je WordPress site draait. Blijkt dat dit een verouderde versie is, dan kun je via het controlepaneel van je hosting account meestal zelf upgraden. Als ‘PHP’ je totaal niets zegt, lees dan eerst even onze blogpost over PHP in WordPress.
#3. Vergroot de PHP geheugenlimiet
Bij Tools > Site Health (of Gereedschap > Site diagnose) kun je onder het Info (of Informatie) tabblad bij de ‘Server’ sectie bekijken wat de PHP geheugenlimiet is. Als die minder dan 500M is, dan kun je ‘m verhogen door in je wp-config.php bestand de volgende regel toe te voegen:
define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '512M'
);
Lees ook: Zo bewerk je het wp-config bestand
#4. Monitor de performance van je WordPress plugins
Sommige WordPress plugins verbruiken relatief veel bandbreedte. Dit kun je achterhalen met behulp van de Query Monitor plugin. Als de resultaten een bepaalde plugin als boosdoener aanwijzen, kun je deze tijdelijk uitschakelen om te bekijken of de performance van je dashboard verbetert. Is dat het geval, neem dan contact op met de plugin ontwikkelaar of zoek een alternatieve plugin.
#5. Installeer een WordPress caching plugin
Wat is website caching en waarom is het zo belangrijk? Nou, zonder er een al te technisch verhaal van te maken: WordPress caching plugins verbeteren niet alleen je site speed maar kunnen ook een traag WordPress dashboard verhelpen. Een goede caching plugin is bijvoorbeeld WP Rocket. En mocht je caching-instellingen te ingewikkeld vinden, dan is Surge een goede optie. Hiermee hoef je namelijk niets te configureren!
#6. Schakel overbodige dashboard widgets uit
WordPress laadt automatisch een aantal widgets op je dashboard. Denk bijvoorbeeld aan de Quick Draft, Events en Site Health widgets. Daarnaast zijn er een aantal WordPress plugins die hun eigen widgets aan je dashboard toevoegen. Als je veel dashboard widgets hebt, kan dit voor een traag WordPress dashboard zorgen. Gelukkig kun je ze eenvoudig uitschakelen door rechts bovenin op de Screen Options knop te klikken en de vakjes van de widgets die je niet wilt weergeven uit te vinken.
#7. Upgrade je WordPress hosting
WordPress performance problemen zijn veelal afhankelijk van de infrastructuur van je hosting provider. Mocht de performance ondermaats blijven, dan is het zeker aan te raden om over te stappen naar een andere provider. Zo kies je de juiste WordPress hosting!