Vorige week werd Akismet 5.0 uitgerold. Deze update van de meest gebruikte anti-spam plugin voor WordPress heeft een nieuwe spam detectie feature gekregen. Daardoor zou Akismet beter in staat zijn om reacties te detecteren die door spambots geplaatst worden.

Gedrag van mensen versus spambots

Akismet ontwikkelaar Christopher Finke legde in een blogpost uit dat de update zorgt dat de plugin niet alleen analyseert wat, maar ook hoe er geplaatst wordt:

“Een doorsnee menselijke reageerder op het Web doet er ongeveer 40 seconden over om een blogpost te lezen en nog eens 40 seconden om een reactie te typen en te plaatsen. De snelheid waarmee ze typen varieert aanzienlijk gedurende het aanmaken van hun reactie, en ze maken geregeld gebruik van hun muis om rond te klikken. Een geautomatiseerde spambot (zelfs een die geprogrammeerd is om zich als een mens te gedragen) gedraagt zich niet zo menselijk: de snelheid van typen en muisbewegingen zijn bovenmenselijk consistent. Hij spendeert geen tijd aan het ‘lezen’ van blogposts. Zijn muisgebruik is schaars.”

Het zijn de verschillen in het gedrag van mensen en spambots die zich voordoen als mensen die gebruikt kunnen worden om spam tegen te houden. Zelfs als een spambot een reactie plaatst die wat betreft inhoud identiek is aan die van een echt persoon, zal de manier waarop de spambot dat doet hem verraden.

Nieuwe spam detectie feature in Akismet 5.0

De nieuwe spam detectie feature in Akismet 5.0 kan spam detecteren die geplaatst wordt zoals een machine dat doet – zelfs als de spambot tracht een reactie te plaatsen met content die identiek is aan een reeds goedgekeurde reactie. Het observeren van het gedrag van de reageerder zal vanaf nu dus deel uitmaken van de spamcontrole. Finke benadrukt dat de data die Akismet gebruikt niet persoonlijk identificeerbaar is en niet gebruik zal worden voor andere doeleinden dan het identificeren van spam.

Tot slot

De Akismet plugin is actief op meer dan vijf miljoen WordPress websites. Momenteel draait echter 38% van de gebruikers nog op versie 4.1 of ouder. Als je veel last hebt van spam op je WordPress website dan is het zeker aan te raden om te updaten naar Akismet 5.0, zodat je kunt profiteren van de nieuwe spam detectie feature.

SUBCOLORS

Lau Mazirellaan 391
2525WT ‘s-Gravenhage

Maandag – Vrijdag | 8:30 – 17:30
Zaterdag | 10:00 – 14:00*

Zondag | Gesloten